Национална програма „България – образователни маршрути“

Прощъпулник

юли 8, 2024

Родителска среща

юли 12, 2024

Национална програма „България – образователни маршрути“

Приключение по програма „България – образователни маршрути“: Природа, история и култура!

В рамките на изминалата седмица група любознателни ученици от 8 и 9 клас и техните ръководители – г-жа Пепа Игнатова, г-жа Дарина Панчева, г-жа Петя Петрова и г-н Николай Първанов  се впуснаха в интригуващо пътешествие из Родопите. Целта беше да обогатят знанията си чрез практически преживявания и интердисциплинарен подход, базирани на уникалните природни и исторически забележителности, които нашата страна има.

Приключението започна в Бачковския манастир, където учениците научиха за богатата история на манастира и значението му като духовен и културен център през вековете. След това посетиха Регионалния исторически музей в Смолян, където разгледаха експонати, свързани с историята, културата и традициите на региона. Художествената галерия в Смолян също ни плени със своите красиви картини, представящи Родопите в различни нюанси.

Пътуването продължи до Националната астрономическа обсерватория в Рожен, където се възхищаваха на звездите и научиха за мистериите на Вселената от професионални астрономи. В Музея на родопския карст учениците бяха въведени в света на пещерите и тяхната роля в оформянето на ландшафта на Родопите. И накрая, Музеят на авиацията в Крумово ги запозна с историята на българската авиация и им позволи да се докоснат до самолети от различни епохи.

По време на пътуването учениците си припомниха още информация за природогеографските области и техните характеристики, защитените територии и тяхното значение, както и за историческото минало и съвременния бит и култура на различните места, които посетихме.

Благодарение на практическите преживявания и интерактивните дейности учениците създадоха незабравими спомени и оцениха богатството и разнообразието на нашата красива родина!

Благодарение на добре разработеното проектно предложение на 30. СУ по НП „България – образователни маршрути“ учениците имаха тази невероятна възможност да бъдат насърчени към любовта за учене през целия живот!

Галерия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *