Кариерно ориентиране

април 29, 2024

Профил „Природни науки“

април 30, 2024

Млади преводачи

За втора поредна година ученици от гимназиален етап на 30 Средно училище „Братя Миладинови“ участват в паралелния конкурс “Млади преводачи”, организиран от ГД “Писмени преводи” към Европейската комисия. Целта на този ежегоден конкурс е да насърчава изучаването на езици и да вдъхновява младите лингвисти.
На 26. 04. 2024 г. г-жа Свилена Георгиева, служител по езиковите въпроси и един от организаторите на конкурса, връчи грамота на Александра Николаева Стоянова от XIIв клас за изключителното й представяне през учебната 2023-2024 г. в конкурса. Александра се класира на четвърто място в силна конкуренция с ученици от цялата страна. Г-жа Георгиева отбеляза, че преводът на Александра е изпъкнал не само с сточното превеждане на текста, но и с богатия и неподправен български изказ.
Събитието се превърна в непринудена среща-разговор, на която г-жа Георгиева запозна учениците с професията на преводача.Тя сподели своя професионален опит като преводач в европейските институции в Люксембург и разказа за възможностите за работа и за участие в различни стажантски програми, които предоставя Европейския съюз.
На срещата присъстваха участниците в изминалите два конкурса, ученици, изявили желание да участват в следващия конкурс, както и такива с интерес към професията на преводача.
Д-р Атанаска Рейха, директор на 30. СУ „БратяМиладинови” откри срещата и поздрави участниците и екипа, работил за осъществяването на този конкурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *