24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Възраждане спортува

май 26, 2023

Ние пред вселената

юни 26, 2023

24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

В навечерието на 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, четвъртокласниците от 30. СУ с кл.ръководител г-жа Стела Николова се запознаха с азбуката, създадена от тях-глаголицата. Разбраха, че названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума“. С интерес разгледаха старите букви и се опитаха да напишат с тях своите имена, името на училището ни, а по-смелите написаха и по-дълги текстове.
Голям интерес имаше и друга инициатива, посветена на предстоящия празник на книжовността, да си разменят по една книга, като седмица по-рано бяха изтеглили билетче с името на детето, на което да подарят, и пазеха в тайна името му до днес. Радостта от получената книжка беше голяма. Интересно беше какъв подарък са получили и другите. А заглавията бяха най-разнообразни: „Невероятните приключения на един дърдорко“, „Барон Мюнхаузен“, „Пекарна захар и канела“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Гениите“, „Космосът“, „Българската история“, „Мондиалите“, „Най-добрите футболисти“ и др. С желание и интерес децата нетърпеливо разгърнаха новите си книжки и се пренесоха в света на героите в тях. Освен, че тази инициатива ще им дари скъп спомен, е чудесен начин да ги накара да обичат още повече книжките и българското слово.
На този най–български празник учениците от седми клас на 30. СУ „Братя Миладинови“ посветиха изложба от книжки с илюстрации на разказа „Една българка“ от Иван Вазов, изработени в съвместен проект по дейности в учебните часове по български език и литература, изобразително изкуство и технологии и предприемачество. Вдъхновени от Вазовия разказ, те вложиха много старание, сърце и душа в своите малки книжки.
В навечерието на 24 май учениците от 8 клас на 30. СУ „Братя Миладинови“ по идея на г-жа Лили Велкова, учител по български език и литература създадоха рисунки, вдъхновени от „Азбучна молитва“ на Константин Преславски.
Азбучна молитва е стихотворна творба, написана в азбучен акростих и съдържаща 40 стиха. Най-старият запазен препис е от XII в., където тя е поместена като пролог към Учителното евангелие.
Изложбата е подредена на 2 етаж на 30. СУ“ Братя Миладинови“, а рисунките са подредени и в електронна книжка от г-жа Дилянка Христова, учител по изобразително изкуство.
Поздравления, скъпи ученици! Бъдете достойни последователи на нашите български просветители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *