Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия

Честит празник!

май 27, 2022

146 години от смъртта на гениалния поет и революционер Христо Ботев

юни 3, 2022

Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия

След празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, имаме удоволствието да споделим, че нашата ученичка Мария Лозанова, от 7.а клас, бе отличена с втора награда в националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. Мария взе участие с документален разказ, посветен на нейните родови корени от с. Смилево, Битолско, Северна Македония.
Официалната церемония за награждаване се проведе в зала 1 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, деканът на Исторически факултет доц. Мира Маркова, председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев, председателят на Македонския научен институт доц. Георги Николов, внучката на българския революционер Кузман Шапкарев и председател на „Българското сдружение на родовете от Македония“ Елисавета Шапкарева, както и ученици, родители и учители от различни краища на България.
Конкурсът се провежда за първа година и има за цел да мотивира младите хора да издирват и съхраняват своята родова памет, опирайки се на историческите факти и архивни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *