9 май – Ден на Европа и Ден на e-Twinning

Светли празници, здраве и благополучие!

май 3, 2021

“Най-четящ клас“

май 16, 2021

9 май – Ден на Европа и Ден на e-Twinning

9 май – Ден на Европа и Ден на e-Twinning
30. СУ „Братя Миладинови“, София, България е достоен и желан партньор в eTwinning проектите, а с настоящия проект, който споделяме достойно защитаваме приза на училището ни „eTwinning училище за 2021-2022 г.“
Проект – „STOP HERE“
Споделяме вълненията на учениците от 2..„в“ клас, които и тази учебна година са част от голям международен e-Twinning проект – „STOP HERE“. Основни цели на проекта:
– повишаване на медийната грамотност на учениците;
– актуализиране на правилата за онлайн безопасност, т.н. нетикет;
– развиване на умения за различаване на доброто от грешното;
– учениците да правят добро и да могат да съпреживяваш болката на другия.
В проекта участват БЪЛГАРИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, ЛАТВИЯ, ПОЛША, РЕПУБЛИКА МОЛДОВА, РУМЪНИЯ, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ , СЛОВАКИЯ , ТУРЦИЯ , УКРАЙНА, УНГАРИЯ. Учениците, освен участието в различни дейност по конкретната тема, се запознават и с другите държави – участнички, училищата и училищния живот на техните ученици.

Първата дейност бе насочена към онлайн безопасността. Задачата  бе децата да допишат края на историята на едно дете,Денис,  случайно започнало да общува онлайн с непознат и опасностите, които такова общуване крие. За целта бе създадена електронна книжка,в която  историята написахме на всички езици на държавите –участнички.  Децата трябваше да помислят, да си припомнят всичко казано за опасностите на общуването с непознати и да преценят как да допишат историята на Денис. Имаше много интересни предложени варианти. Изработвахме  и постери с правила за безопасност в интернет, както и анимация или комикс по темата.

Втората дейност бе насочена към опознаване на емоциите и тяхното влияние върху действията на хората.  Децата гледаха с голям интерес  филма „Отвътре навън“, в който действието се развива в съзнанието на малко момиче, като главните герои са персонификации на нейните емоции. Децата попълниха анкета, в която отбелязаха своя любим герой и показаха, че най-обичана е добрата емоция Радост, и показаха, че е най-добре когато тя ни ръководи в действията ни.

Третата дейност бе насочена към създаване на емпатия към хора с увреждания. Всеки учител изработи куб, на чиито 6 страни бяха изписани с думи ситуации, като играейки с куба, всяко дете трябваше да изпълни задачата, според съответната ситуация и инструкция, като се опита да се постави  в дадената ситуация и опише как се е почувствало. Много полезна игра, която развива умението да съпреживееш болката на друг, да се поставиш в неговата ситуация и да си готов да помогнеш.

Проектът STOP HERE e към края си, изпълни целите , които бяха поставени, беше чакан момент всяка дейност по него, както от учениците, така и от нас учителите, обогати всички както със знания, така и с нови умения и беше изпълнен с положителни емоции.

Наред с дейностите по проекта, учителите активно общуваме ежедневно и в други социални мрежи, с цел по-оперативно и синхронизирано действие по конкретните задачи, но и по други теми, свързани с образователния процес в различните държави. Почти навсякъде в по-голяма част от нашата съвместна работа, учениците бяха в онлайн обучение. Учителите споделяха своите притеснения, впечатления, както и радост в моментите, когато някои от тях се връщаха в училище. Отбелязахме и празниците в различните държави, станахме близки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *