Европа след пандемията: един по-добър свят? Опитът ни учи

Виртуална изложба

април 30, 2020

Covid-19 Предизвикателството на нашето време

май 6, 2020

Европа след пандемията: един по-добър свят? Опитът ни учи

На 7 май 2020 г. във образователната платформа на TEAMS виртуалното ще представим на двуезичните проекти на Испанската секция в 30 СУ „Братя Миладинови“, осъществени в процеса на дистанционно обучение и свързани тематично с актуални теми и събития около пандемията COVID 19
EUROPA DESPUÉS DE LA PANDEMIA : UN MUNDO MEJOR? LA EXPERIENCIA NOS ENSEÑA

Европа след пандемията: един по-добър свят? Опитът ни учи

Под това заглавие обединихме проектите на Испанската секция, осъществени в периода 25 март – 29 април 2020 г., период на обучение от разстояние поради извънредното положение, наложено от епидемията на КОВИД-19. В тях участваха ученици от IX клас и X клас.
Целта на учителите в конкретната ситуация беше чрез подбор на педагогически и образователни средства да насочат вниманието на учениците към осмисляне и преодоляване на стреса от извънредната ситуация с акцент постигане на основната цел на профилираното обучение по чужд език – придобиването от учениците на езикови компетентности, съответстващи на предвидените в образователната програма нива.

Учениците се разделиха на три групи според желанията си, и всяка от тях получи задачи : да подготви две презентации – „Епидемиите – това вече се е случвало…” и „Чудесата на ваксините” и да проведе интервю с консекутивен превод на български език с испанската учителка Мария Тереса Родриго. Първата презентация обобщава на испански и български език историческия европейски опит, свързан с някои от пандемиите, разтърсили континента и света в различни епохи. Втората презентация припомня на испански и български подвига на велики учени и лекари, превърнали медицината в мощно оръжие на човечеството срещу болестите – подвиг, който ни дава основание да сме оптимисти за бъдещето.

Интервюто с Мария Тереса протяга ръка през социалната дистанция към обичан учител, озовал се в повече от необичайна ситуация. Интервюто показва, че въпреки различията си, всички сме част от една общност. Взаимното опознаване и приятелството са най-добрите помощници за справяне с трудностите. Интервюто даде възможност на учениците да разширят уменията си за устно изразяване на испански език.

Осъществяването на проектите допринесе и за изграждане на положителен опит, свързан с поднасяне на информация в публична среда на чужд и роден език, преодоляване на страха от камерата и развиване на презентационни умения

Линк към събитието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *