Дигитална медийна грамотност

Изложба в стил Сецесион, 100 години от смъртта на Густав Климт

февруари 16, 2018

145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

февруари 16, 2018

Дигитална медийна грамотност

В периода 07. 02. 2018г.- 14. 02. 2018 г., бе отбелязан международния Ден за безопасен интернет и Дни на дигитална медийна грамотност, в часовете по български език и литература, информационни технологии, час на класа с учениците на 30. СУ „Братя Миладинови“. Уроци с разработки от сайта safenet.bg по следните направления- Безопасност, Информация, Комуникация, Решаване на проблеми, Споделяне на съдържание.
За целта предварително бяха раздадени материали на учениците, като бяха помолени вкъщи, заедно с родителите си, да прочетат указанията по различните направления и да помислят кои съвети са най-важни и биха намерили място на постера с правила на класа за безопасен интернет.
Учениците работиха по групи според горепосочените направления. На всяка група бяха раздадени материали по конкретната за тях задача, които те трябваше да прочетат, обсъдят и изведат най-важните правила, които да станат дигиталните правила на класа. ДецатаВсеки клас работи отговорно, обсъждаха, спориха и споделяха.
Резултатът: кратки и ясни правила, за това как да бъдат безопасно в интернет, как да проверяват достоверността на дадена информация, как да комуникират без да има лоши последици, как да постъпват, когато преценят, че има проблем или нещо ги е притеснило, как да споделят информация и каква.
Часовете бяха изключително ползотворни, учениците активни, знак за осъзнаване на значимостта на темата.
Часовете допринесоха за подобряване на дигиталните умения и медийна грамотност на учениците,отговорността и безопасността при престоя им в глобалната мрежа.

2 „в““ клас – г-жа А. Стърчикова
3 „в“ клас – г-жа Ст. Николова
4 „б“ клас – г-жа В. Ковачева
6 „а“, „б“, „в“, 5 „а“ и „в“ класове – г-жа П. Ангелова
9 „а“ клас – г-жа Л. Данкова
9 „б“ клас – г-жа Ф. Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *